Afrikkalainen kääpiövuohipukki Badi

Seuraavana vuorossa Vuorenpään BADI

Hyvänmielen Alpakkatilalla tavattiin käyntien aikana kaikenlaisia eläimiä ja laji, johon ihastuin alpakoiden lisäksi, oli afrikkalaiset kääpiövuohet. Aivan ihania, ihmisläheisiä ja viisaita otuksia, joita voi helliä ja opettaa temppuihin. Kun olin valinnut Fanny-alpakan omaan laumaan, kävin usein sitä katsomassa Pornaisissa kunnes oma pihattomme valmistui eläimille lokakuussa 2018. Käydessäni Hyvänmielen tilalla tapasin siellä uusia mukavia ihmisiä ja eläimiä, niin vuohissa kuin alpakoissa. Alpakkatilan omistajilta sain paljon tietoa eläimistä ja apua sekä vinkkiä niiden hoidosta. Tästä kaikesta avusta olen kiitollinen Tarjalle ja Karille !

Kohtasin Badin, pienen vikkelän ja kauniin kilipukin ensimmäisen kerran huhtikuussa 2018, kun Badi syntyi Hyvänmielen Alpakkatilalle. Pääsin seuraamaan Badin kasvua ja kehitystä alusta asti ja tiesin heti, että siitä tulee Vuorenpään tilan ensimmäinen afrikkalainen kääpiövuohipukki. Vuohet ja kilit kaipaavat ihmisen seuraa ja niitä pystyy silittämään ja hellimään mielin määrin, jos ei pelkää sarvia. Sarvet vuohilla on komeat ja ne saattavat puskea toisia leikkiessään tai ruokailutilanteissa, mutta ihmisiä kohti kukaan ei ole laumastamme puskenut. Alpakat ja vuohet, erityisesti pikku kilit, ovat eläimiä, joita ihastellaan ja niiden kanssa halutaan olla ja toimia.
Afrikkalaiset kääpiövuohet ovat Suomessa lisääntyneet, mutta puhdasrotuisina ne ovat vielä melko harvinaista vuohisukua. Afrikkalaiset kääpiövuohet ovat pienempiä ja ehkä helpommin hoidettavia kuin Suomenvuohet.

Badi tarkoittaa afrikkalaisissa nimissä "ainutlaatuista ja kaunista". Jo ensimmäisen kohtaamisen jälkeen Badin kanssa, Hyvänmielen Alpakkatilalla, oli jatko selvä. Tarkoituksena meillä alkuun oli ottaa vain alpakoita tilalle, mutta... Badin ulkoinen kauneus ja ainutlaatuisuus sekä kultainen luonne jo pikku kilinä, aiheutti ihastumisen, joka johti suunnitelmien muuttumiseen. Badi on ihmisten parissa rauhallinen ja huomiota hakeva pukki, jonka kanssa pystyy harrastamaan helposti esim. vuohiagilityä. Sen sijaan omien lajitoverien parissa Badi on joskus melko armoton. Se ottaa helposti lauman johtajan paikkansa varsinkin ruokailutilanteissa, missä Badin käytös toista vuohta kohtaan on tyrannimaista. Se yrittää kontrolloida kaikkien ruoka-annoksia ja valtaa itselleen toisten  heinäannoksia. Tästä syystä Badi sai tilalla oman rauhan, erillisessä aitauksessa, lähelle toisia vuohia. Aina ajoittain hän saa luoksensa vuohikuttuja vierailulle ja viiden kuukauden päästä saattaa Vuorenpään tilalla olla uusia kilitulokkaita. Badi on kerran saanut laumassamme Millin tiineeksi ja nykyisen lauman rupukkipojat (leikatut pukit), Laku ja Lumo, ovat Badin jälkeläisiä.